School: Clochar na Trócaire, Cill Chaoi

Kilkee, Co. Clare
Máire Gromail
The Schools’ Collection, Volume 0628, Page 066a

The Schools’ Collection, Volume 0628, Page 066a

1. Má thagann faoileáin isteach o'n bhfairrge sin comhartha go bhfuil an aimsear go h-olc ar an bhfairrge.
    Siad seo leanas comharthai fearthainne:-
    An fhairrge a bheith go h-ana ciuin; An gaoth a bheith ag seideadh i gcoinnibh na gréine; Fáinne a bheith timcheall na gealaighe 'san oidhche; Na cnuic a bheith ag feachaint gairid do duine, Seangain a bheith amuich 'san oidhche; An spéir a bheith ana bhán agus an ghrian a' dul fe; Atharru obann i dtreo na gaoithe, Sgamaill dubha dorcha a bheith o's cionn Chnuic Maidhbhin, Na faoileáin a bheith ag eitilt go h-iseal, Itheann na madraí fear, tagann na dubhain-alla as a gcuid líon, agus bogha-leac a bheith 'san speir.
    Siad seo leanas comharthaí stoirme:-
    An fhairrge a bheith garbh i n-aimsir bhreagh, Sgamaill dubha a bheith ag gluaiseacht go mearr. Má thagann
    Máire Ní Choileáin
    Kilkee, Co. Clare