School: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (roll number 9229)

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Mac Dáibhid

Seo sgeal mar geall ar maidin Bealtaine.
    Bhí bean darb ainm Máire Ní Mhadagán na comhnuidhe i Sráíd na Cathrach fadó, agus bíódh sí amuigh oidhche Bealtaine ag iarraidh íme do thóaint ó na cómharsan. Bhí fear na chómhnuidhe inaice léi algus bhí eagla air roimh Mháire. Pér domhain é d'fhán sé na shuidhe an oidhche sin, agus chuaidh sé i bhfolach taobh thiar dá chlaidhe féí. Bhí sé timcheall a sé a chlog ar maidin, agus bhí an teine síos aige agus bhí an deatach ag éírghe in áirde sa spéír. Leis sin ar an dtaobh eile den claidhe chuala sé Mháire a rádh, ím an deatach san ar mo chuid bhainne san. Annsin dubhairt an fear, Leath san agamsa a Mháíre Ní Mhadagán.

Chuaidh bean amach maidin Bealtaine agus nuair a tháíngi sí isteach dubhairt sí:
    "Chualas an chuach ag labhairt im chúil (?)