Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Mac Dáibhid

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    lá d'Aibreán laetheannta na bó riabhaiche a tugtar ar na laetheannta sin, agus bíónn na sean ba ag fáhail báis agus ag dul i bpollaibh na laetheanntai sin.
    Lá crosta na bliana, an ceathrú lá taréís Lá Nodlag, agus is cuma cén lá a thuitean sé, ní phóann éinne an lá sin, Deirtear nach mbeadh an t-ádh leó.

Dhá lá deag na Nodlag
    Fadó ní dhéanadh na daoine obair ar bith ar feadh dhá lá déag na Nodlagh.

Lá Bealtaine
    Tá lán pisreóga le fághail mar gheall ar lá Belataine. I oidhche Bealtaine ní théigheann cuid de na daoine na gcodladh in aon chor, mar bíonn eagla ortha go dtiocfadh sean bhean éigin, agus go sguabfadh sí an bhainne lei. Aon uarlis a bhíonn ag na daoine ag obair san bhfeirm ní mhaith leó é d'fhághaint amuig oidhche Bealtaine. Go moch maidin Bealtaine téigheann daoine amach cun tor aitinn do thabhairt isteach, agus fáann siad istigh é go dtí deire an tSamhraidh. Téigheann siad amach go moc freisin cun uisge do thabhairt isteach.