Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sé go dtí Cill Caoidhe lá agus cheannaigh sé cúpla ba ann agus tháinig sé abhaile agus chuaidh sé go dtí Inis agus díol sé ann iad. Sé ainm a bhí air ná Pádraig Ó Conáin.
    Bhí fear ina chomhnuidhe i Cill Maley agus bhí sé ana mhaith cun sgeal d'ínnsint. Sé an sgeal a bhí aige ná "The hawk of the green laurel." Sé an ainm a bhí air ná Séan Ó h-Eagráin.
    Bhí fear ina chomhnuidhe i Cill na Móna agus bhí sé ana-maith cun rinnce. Sé an ainm a bhí air ná Séamus Ó Hallarán.
    Fuaireas iad ó Tomhas Ó Conáin, Boolamascán, Eidneuch

Bhí fear ina chomhnuidhe i Litir Úi Cheallaig Sráid na Cathrac. Agus lá amháin bhí sé gan tobach agus ní raibh sé le faghail in aon áit níos giorra dhó ná Innis. Ní raibh air ach báinín, fuair sé a bhata agus siubhal sé go mear go h-Inis. Ceannaigh sé píosa tobaich agus abhaile leis in ám dinnéir.
    Bhí beirt fhear ina gcomhnuide i Sráid na Cathrach, Tómas Mac Mathúna agus Jerry Courtney agus spealadoirí iongantach do beadh iad. Do ghear siad 30 acra
    Máire Ní Mhadgan