Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

Ar an leathanach seo

1. Do bhí scoil scairte in aice na háite seo Litir Uí Cheallaigh fadó. Do bhí an scoil in-áit mar a bhfuil cró bó ag muinntir Uí Greene anois. Siad na stól'na bhiod na scoláirína suidhe ná i bhfódaibh. Do gearrtí na fóid sin sa samhradh, agus nuair a bhíodh siad tirm do shuideadh na scoláirí inntí. Deirtear go raibh Seamas Mac Cuirtín ag múinead san scoil sin uair. Scoláire mór do beadh é.
    Uair amháin do chuaidh duine éigin go dtí an scoil seo chun rud éigin d'fhoghlum. Do bhí leabhar ina láimh aige, agus d'iarr an maighistir air cad é an ceachta bhí aige. Ó táim amach cómh fada leis an gadhair fhada. Cá bhfuil tú idcómhnuide arsan maighistir annsan leis. San gleann leith thíos de thig phaist arsan scoláire.
        1. foirgnimh
    Mícheál Ó hÉaghráin