Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

Ar an leathanach seo

1. San am fadó do bhíod a lán scoileanna scarta mor thimcheall na tire. Do bhí scoil i Cluain an Athá, Éidneuc, Co. an Cláir, agus istig i sean mbotháin a bhíodh na scolairí san geimhreadh agus amuig cois claide do bhiodh siad san Samhradh. Fear darbh ainm MacCurtin a bhí ag mhuineadh ann, agus deirtear gur'b é an muinnteóir is fearr a bhí i Co. an Cláir an uair sin. Théigeadh-sé oidhche le gach leanbh a bhí ag dul go dtí an scoil agus sé an páigh a geibeadh-sé na cúpla piginne sa tseactmhain. Uaireannta geibheadh-sé suas le sé phiginne. Sé an príomh rud a mhuintí sa scoil ná léigtheóireacht agus sgríobhneóreacht agus uimhriocht. Bhí a lán Gaedilge ag an muinnteóir agus Gaedilge do labhartaí leis na scolairí. Uair amháin bhí timhcheall triochadh scolairí ag dul go dí scoil Mach Curtin. Ní raibh aon binnsí na stoil ag na scolairí cun suidhe ortha agus síos ar an urlár do shuidheadh an scolairí agus síos ar a dhá ghlúina do leighadar na cóipleabhair.
    Fuaireas é ó Sean Ó Chudathaighe, Boula Dúf, Éidneuch
        1. foirgnimh