Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí na Fianna in Éirin fadó biodar ins an áit seo ar feadh tamall beag. Táinig Fionn in aonfacht leó act níor fhanadar ró fhada, ar eagla go dtagfadh aon namaidh. Tá alán poíll thuas inaice an cnuic agus deirtear gur ins na poíll sin a bhíodh na Fíanna fadó. Tá áit uaigneac ann i bhfad thuas ins an cnoc. Tá faíll ana mór ann agus tá poll ag dul isteac fe'n bfaíll agus tugtar Leaba Diarmuda air. Tá féar agus fionnáin ag fás ann anois. Tugtar roilg Diarmuda ar a roilg.
    Márta De Bhlach
    Baineann
  2. Nuair a tháinig na Fíanna go dtí an paróiste seo bhí Fionn Mac Cúmhaill bhí Fionn mac Cumaill mar árd rí ar na Fíanna. Biodar ag faire an na namaid ar eagla go dtiocfhadh síad i long. Do cuiridís fear suas ar an gnoc ag faire ar eagla go dtiocfadh aon long i gan fhios. Dubhairt na Fianna leis an fear nuair a feiceadh sé an long ag teacht scathán do lasadh. Tá poll mór ar an dtaobh thíar do Baile Caisleán Beara. Poll
    Eiblín Ní Reagán