School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. (continued from previous page)
    iarraidh na feirme d'fágailt acht bhí an gabha ábalta ar an gcíos do dhíol agus mar sin níor bhainead an feirm de.
    Blian taréis bliana do dhíol Míceál an chíos acht i ndeireadh na dála d'eirigh an fear mí-shásta agus d'eirigh an tighearna talmhan mí-shástaagus d'íarr sé ar Mhícheal bheith ag imteacht leis féin acht níor imthig sé.
    Thánaig an tíghearna talmhan agus a chuid fear agus do leagadar an cheárdcha agus d'fhág Mícheal an oileán agus as go bráth leis go hAmericá.
    Bhí sé ann ar feadh bliana nú mar sin agus bhí roinnt maith airgid déanta aige agus do bhuail sé le fear a bhí i gcruadh-cás mar bhí easba airgid air. Bhí Mícheal chun roinnt airgid thabhairt do acht thánaig fios dó go raibh sé imeasg na ndaoine a leag a cheardca agus níor thug sé dó é.
    Thánaig an fear chun an airgid d'fághailt agus dúbhairt Mícheál leis "Tusa ceann de's na daoine a leag mo cheardhca agusimthig leat agus faigh an t-airgead ó'n dtighearna talmhan.

Eibhlín Ní Dhonnchadha
    Baile an tSeipéil