School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. Ins an t-sean shaoghal do bhíodh patrún ins gach aon paróiste uair sa bhlian agus do bhíodh sé in Oileán Dairbhre chómh maith ar an dtarna lá fíchead de Márta. Bé sin lá 'le Dererca lá mór spóirt, ceóil, agus rínnce, agus lá mór bruidhin chómh maith.
    Bhí treibh do muinntir Maitheamhnaig timcheall Uibhreathaigh ar fad. Droch daoine do beadh iad. Ní raibh meas ag aoinne ortha mar do deaneadh siad alán droch gníomhartha. Do bhí bruighean idir an méid aca a bhí i nDairbhre agus treabh Uí Néill. Roimis an lá seo áithrithe do ghábh clann Uí Néill ortha.
    Do ínnseadar do’s na Maitheamhnaigh lasmuigh gur bhuaidh na Niallaig ortha agus do fóguruig siad do chlann Uí Néill go dtiocfadh siad go léir lá an phatrúin i nDaibhre. Do bhailuigh muinntir Néill a gclann ó’n dtír lasmuigh mar do bhí mórán aca ann.
    Cáit Ní Mhurchadha
    Chapeltown, Co. Kerry