School: Killorglin (B.) (roll number 12832)

Killorglin, Co. Kerry
Ml Ó Donnchadha

1. Píobaire an Mhála
    Píobaire a b’eadh Seán Ó Digín agus bhí comhnuidhe aige in áit a dtugtar Muing a’Phúca air in aice Locha Cárthaigh i g-Ciarraidhe. Chóimh ina san de phíobaire a bhí ann ná bíodh aon t-saghas spóirt ná caitheamh aimsire ná pléaracha i ngiorracht deich míle dhe ná bíodh sé ann. Bhí an oiread san éilimh ar chuid ceóil gur dubhradh go bhféadfadh sé fiú na h-éiníní féin do mhealladh anuas de's na crannaibh. Bhí pósadh na bainis (bainfeis) ‘sa Rinn ar siubhal Oidhe Máirt na h-Inid uair agus nídh nách iongnadh níor bhfoláir do Sheán a bheith ann. Fé mar ba gnáthach le’n t-am sin ní raibh aon easbaidh bidh ná dighe ann – “Úr gach bidh agus sean gach dighe.” I ndeire na h-oidhche do bhog Seán abhaile leis agus thóg sé ar chómhngar thoir Ceann a’ Braoí áit go raibh cloch mhór
    Caitlín Ní Dhonnchadha
    Lough Caragh, Co. Kerry