School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    cuid aca. Do bhíod dhá roint déanta de chuid de na tighthe. Bhíodh an dresser i lár an tighe ar taobh an fhalla agus bhíod síonál[?] ar an dtaobh eile, laistios de an dresser bhí na seomraí leabta agus ar an dtaob eile an cistín. Ní bhíod an cistín follamh i gcoinnuidhe i dteannta an tron[?] tighe is minic a bhíod gamhain nú dhá ghamhnain madra nú b'féidir dhá madra ceangailte ar taobh an fhalla nú ar fuaidh an tighe.
    I gcuid de na tighthe bhíod clanca innti, bhíod cearc ar gor i seana chorcán nú i seana bosca. I dteannta na h-ainmidhthe go léir is minic a bhíod peata uain nú dhó ag damhas do féin ar fuaid an tighe. Ní raibh aon tigh ins an áit seo ná raibh trí nó ceathair de dhoitig éisg le feiscint i gcuimhne an tige.
        1. buildings
    Mícheál Ó Dómhnaill