School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    go dtí Cnoc Breandáin ag rádh Aifreann ann. Glaodtar casán na naomh ar an gcasán tiosc an méid naomh a siubhlaigh ann. Tá leac ar an gCill dárb ainm do leac an nigeacán. Bhí naomh i Seipéilín Gallurus fadó agus tagadh an bhiadh ós na Flaithis cuighe. Aon lá amháin chuaidh sé amach agus bhuail duine des na comarsan leis. Dúbhairt an naomh leis "nach olc an aimsir í". Ní dúbhairt sé "buaidheachas le Dia".
    Maidean lá ar na bháireac níor tháinig aon bhiadh chuige agus bhí sé ag guidheachthainn cun Dé má bhí aon ní deanta as an slighe aige é mhaitheamh do. Do cuiradh mar pionós air seasamh ar leac a bhí i lár na h-abhann ar feadh naoi maoidean agus nuair a bheadh an naoí mhaidean suas geobhaid sé an biadh arís ós na Flaitheas.
    Cill Maoilchéadair, Co. Kerry
    Mícheál Ó Dómhnaill