School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    ógánach óg a bhí ar an mbaile ach cúpla lá roimh lá an pósta buaileadh an cailín breóidhte agus do cailleadh í.
    Bhí an cailín eile go dúbhach brónach na diadh agus do shocruigh sí ar chleamhnas do déanamh le óganach óg eile a bhí ar an mbaile, mar na raibh aoinne sa tig anois ach í féin, ach sar a dtáinig lá a pósta buaileadh breóidhte í agus do cailleadh í.
    Bhí an t-athair agus a mháthair cúpla míle uatha agus nuair a tháinig an scéala chutha mar gheall ar a bheirt inghean do ghoill sé go mór ortha agus béidhís á gcuimhne gach aon lá . Aon lá amháin bhí an t-athair agus an mháthair ag teacht abhaile ón nDaingean. Do bhí ortha gábhailt thar lios bhaillí Shéaghdha ar a slighe abhaile agus nuair a bhiodar ag gabháilt tar an lios chualadar an ceól dob aoibhinn nár cualaidh cluais duine riamh. Stadadar ar feadh tamaill ach is gearr go dtáinig fear amach as an lios agus thug sé isteach sa lios iad.
    Nuair a chuadar isteach sa lios cé bead istigh rompa ach a bheirt inghean agus iad
    Mícheál Ó Dómhnaill