School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal (continued)

Bhí rí ann agus bhí trí ingheannacha aige. Bhí sé pósta an dara uair agus bhí inghean amháin aici.

(continued from previous page)
    ní rabh sí ábalta an bhróg a chur uirthi. D’imthigh sé leis go dtí an teach arais. Fuair sé an bhean dheas. Chuir sí an bhróg uirthi. Thug sé go dtí an crann í. Phioc sí sméar, dith sí sméar, agus thug sí ceann léithi. Pósadh an bheirt agus tá siad na gcomhnuidhe go maith ó shoin. Rinne an phrionnsa teine agus d’óigh sé an triúr eile agus sin an deireadh a bhí ar an triúr eile.
  2. Lucht Siubhal.
    Bhí cuid mhór lucht siubhal ag dul thart fadó. Bhí fear ag dul thart dar b’ainm an Bacach Ruadh. Bhí sé na chomhnuidhe i mbaile Chiarragan. Bhí sé bacach agus ba ghnáthach leis dhá bhata a bheith leis i gcomhnuidhe. Bhí sé ag cruinniughadh achan rud a gheobhadh sé. Dá labharfadh duine ar bith nuair a bhéadh sé ag cainnt tharraingheadh sé an bhata air. Ba ghnáthach leis an droch éadach a chathadh.
    Bhí bean ag dul thart dar b’ainm Éibhlin Ní Mharlie. Ba ghnáth léithi culaidh dhubh agus sháll a chathadh. Bhí sí ag cruinnuighadh uibheacha. Ní raibh áit comhnuidhe ar bith aici ach ag siubhal léithe ó theac go teach. Bhí bainéis ann am amháin, agus bhí an lánamhain le pósadh ar na Gleanntaí. Bhí an fear na chomhnuidhe i nGleann-Fhinne agus bhí an bhean na comhnuidhe comhgarach do na Gleanntaí. An lá a raibh siad le pósadh chuaidh an fear isteach sa traen
      1. people by social grouping
    Róise Ní Néill