School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

mhnaoi ag dul a bleaghan ní rabh deór air bith bainne aicí.
    Chuir an mhnaoi ceist air an fhear caidé tháinig ar an bhó agus dubhairt seisean nach rabh fhios aige. Dubhairt sé nach dteachaidh sé acht giota de’n bhealach agus go rabh fear ina ina sheasamh ag cainnt leis agus d’innis díthe caidé an t-iongantas mór a rinne sé dé’n bhó agus dubhairt sí leis gur droch amharc a rinne a fear uirthí.
  2. Sgéal. Pisreógach
    Bhí bean ann am amháin agus ní dheánfadh dath ar bith maith dithe go rachadh a fear amach a iasgaireacht. An trátnóna a bhí ann an lá seo, agus d’imtigh (séo) an t-athair agus a bheirt mhac amach a iasgaireacht agus ní rabh istigh a an bhean ag coimheád an toighe. Ní rabh siad abhfad amuigh gur eirigh an fharrige iongantach garbh, agus d’éirigh an gaoth mhór.
    Bhí an mnaoi istigh agus is é an áit a rabh na cearca aicí thíos i gceann an toighe. I dtráthaibh an dó dhéag a chlogh san oidhche rinne an chearc sgairt. Thóg sise fód mónadh agus chrag
    Anna Nic Aodhachain
    An Chorrmhín, Co. Donegal