School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. Sgéal Eachtraí Mhac Righ Ina h-Éireann
    Bhí rígh i nÉireann fadó agus bhí droch dhóigh air. Bhí mac aige agus bhí crios ag an mhac agus marbh sé dá choileaig dhéag lé bhuile amháin. Dubhairt sé go rabh sé ag imtheacht agus d’imthigh sé.
    Ní rabh sé i bhfad ag shiubhal go bhfaca sé trí fachach ag tarraingt air. Cruinnighe sé lán a phóca de chlocha beaga agus (cra) chuiadh sé suas ar crann. Bhí abhainn ag taobh an chrainn agus bhí droichead uirtí.
    Tháinig an triúr eile a’s sheasaigh ag an droichead. Chaith an gasur cupla cloch ar an fhathach. Shíl an fathach gur an mhuinntir eile a bhí ag caitheamh air agus mhairbh iad a’s chaith amach san abhainn iad.
    Chuir an gasur ceist air ca tuighe a marbh sé iad no go bé eisean a chaith na clocha. Annsin chaith sé sios an crios agus bhí na focla seo scríobhtha air. “Marbhadh dhá chloiginn dhéag lé na bhuile amháin”.
    Sgannruigh an fathach nuair a léig sé seo. Chuaidh an fathach ‘na’ bhaíle agus an gasur leis ar a dhruim. Nuair a chuaidh an fathach asteach un an toighe chuir an bhean ceist air cá rabh an chuid eile. Dubhairt seisean gur mharbh an gasúr seo iad.
    Caithfear an gasúr a chur ar shiubhal ná mairbhfidh sé uilig muid. Cuirfidh muid fiadhailt air arsa’n fathach agus thug sé leis dhá órd mhór. Ceann a bhí deich dtonna agus ceann a bhí fiche tonna. Chaith an fathach urcha
    AT1045: Pulling the Lake Together
    AT1062: Throwing the Stone