School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. An león agus an asal.
    Bhí leon ann agus bhí eagla air roimhe sgairt coiligh. In ngharadh fad ó shoin bhí coileach ann agus asal. Rinne sé suas a intinn go níosadh sé an n-asal.
    Lá amháin d’imthigh an (n-aisal) león ag tarraingt ar an n-asal. Nuair a bhí sé ag tarraingt ar an n-asal sgairt an coileach agus d’imthigh an leon go gasta as thiocadh leis. Nuair a chonnaic an n-asal seo. Dubhairt sí má tá eagla ar an león roimhe sgairt coiligh caithfidh sé gur beach bocht atá ann ma’s león mar sin atha ann.
    Goidé a dheanfeas sé nuair a mhaireas sé mise ag géimní. Thoisigh an n-asal a ghéimní agus d’imthigh an león fad ar shiubhal as ná maitheachadh sé an n-asal ná an coileach. Lean an n-asal é agus shíl sí go gcuirfeadh sí a shiubhal an león.
    Lean sí é agus fuair sí greim ar an león agus é ag géimní leis. rith an ama. Chuir an león deireadh leis an n-asal le greim amháin dó na ghealfach.
    Máire Ní Bhaoighill
    Srath na Bruaí, Co. Donegal