School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. Sgéal fá dtaob de fhear ina rabh trúir mac aige.
    Bhí fear ann agus bhí triúr mac aige. Dubhairt an fear a ba shine go racadh sé agus go saochrughadh sé a chodach.
    D’imthigh leis lá amháin chuartughadh oibre, teacht na hoidhche casadh isteach i dteach bheag é nach rabh ann ach cat agus fuair sé lóistín. Tarraing an fear amach lón beag beag a bhí aig, agus (bhí) d’tarr an cat na grabhrugaí air, dubhairt an fear go rabh sin beag go leór aige fhéin.
    Ní bhfuigh tu obair ar bith ars an cat. Ar maidin d’imthigh an fear leis agus fuair sé obair sé sin badh a dheánfadh comh gasta as thiocfadh leis tugadh an oiread seo ama do agus nuair a thainig an fhear thart ní rabh an bad deánta, baineadh an cinn dó.
    D’imthigh an dara fear leis agus nuair a tháinig an oidhche air, fuair sé lóistín ag an cath. Thug sé amach a lón a bhí aige, agus d’ith sé é. D’iarr an cath na grabhrugaí air a ní thug sé do iad.
    Dubhairt an cat leis an fear na bhfuigheadh tú obair ar bith i mbárach. Nuair a tainig maidin la tar na bhárach d’imthigh leis ach fuair sé obair badh a dheanám comh gasta ach tiocfadh leis na go mbainid an ceann do.
    Máire Nic Pháidín
    Eibhlín Nic Pháidín