School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. Sgéal Padaí Na Mairtiní
    Bhí fear ann agus ní chaitheadh sé dath ar bith acht mairtiní agus is eadh sin an tuighe ar tugadh Padaí na Mairtiní air. Ní rabh obair ar bith le faghail aige annseo agus d’imtigh sé go h-Albain.
    Nuair a shroich sé Albain ní rabh loistín ar bith le faghail aige. Tháinig sé go dtí teach mór agus bhí damhsa mór ann, agus an fear a bhí an damsa aige Bhí sé fá choinne nighean fear a phiocadh agus go b-pósadh sí é.
    Phic sí fear deas agus d’imthigh sí fhéin agus an fear amach. Dubhairt sise “tar anocht” agus bhearfaidh mise mála airgid duit agus ceannuigh culaith úr duit fhéin agus fáinne deas damhsa”. Maith go leor arsa seisean.
    Bhí Padaí na Máirtíní taoibh amuigh agus chualaidh sé gach aon rud a bhí an bhean agus an fhear a rádh. Dubhairt an chailín leis an fhear go gcuireadh sise coinnil lasta ar an fhuinneogh saicí
    Máire Nic Pháidín
    Brighid Ní Giolla Chomhghaill