School: An Clochán Liath (Dungloe) (roll number 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    a rabh a stocach na chomhnuidhe ann. Na laethe sin bhithear ag gabhail a phosadh, an stocaigh ar ghiorsach eile.
    Fuair muinntir an toighe a rabh sí ann cuireadh na bainse. Bhí eadach tabla lé deánfadh agus ní rabh duine ar bith abálta, é a dheánfadh. “Maise d’fág mise bean mó dhiaidh sa teach a deánfadh é” ars’n stocach. Cuireadh fá na coinne agus rinn sí an t-eadach tábla go h-an mhaith ar fad.
    Annsin chaith sí dhá chloch bheaga ar an urlair agus léim (?) cearc agus coileach amach asta. Chaith sí annsin dhá ghráinín coirce aca, agus d’ith an coileach an bheirt, agus bhuail sé an chearc. “O a ghaidí an lá a thaom mé an tobar duit cá ndeánfá sin liom”, ars’n cearc. Smaointigh an (cearc) an stocach ar an rud a dubhairt an chearc, agus smaointigh sé a gurb lé féin agus nighean an Rí a bhí ann. “Ní thig liom-sa pósadh indiu” arsa seisean “seo mó bhean-sa”. D’éirigh sé agus d’imthigh sé fhéin agus nighean an Ríogh agus posadh iad agus bí siad beo i gcuideachta a cheile go bfuair siad bás.
    AT0313: The Girl as Helper
    Pádraig Ó Gallchobhair