School: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (roll number 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

Bhí fear ann aon uair amháin, agus bhí sé 'na comhnuidhe i Litir Úi Cheallaigh. Fear ana bheag ar fad do bead é ach bhí sé ana láidir, agus bhí sé ábalta, naoi deag nó a fiche de ch.d. a iomchar ar a dhrom.

Thug fear ó Túirín céacht dúbalta ar a dhrom thar na sléibhte, agus chuaidh sé thar an scoil seo agus thar Shliabh Calláin, agus nuair a bhí sé ag dul thar an shliabh chonnaich sé a chaora féin istig i bpoll agus chuir sé ar a ghualainn é, leis an gcéacht dúbalta. Sé an t-ainm a bhí ar an bhfear san ná Pádraig Seán Aodh.

Bhí fear ina chomhnaidhe i gClocánmóir fadó dar bainm Peadar Ó Healighthe, agus bhí sé ana mhaith cun cluiche do chaitheamh. Bhí fear eile na chohnaidhe i gCathairmuduff a bhí ana mhaith chun cluiche do chaiteamh leis, darb ainm Tadhg Breathanach.

Bhí cúigear no seisear d'fhearaibh laidre na chomhnaidhe san ait seo fadó, mar atá. Tomás Ó Rourke agus Seán Ó Faoithigh, ó Gleann Doimhin, Seán Ó Tailtigh, ó Clocanmór. Sean Ó' Conchubhair agus
    Caitlín Ní Cudathaighe
    Tomás Ó' Conáin