School: Scoil N. Mocomóg

An Cheapach Bhuí Mhór, Co. Chorcaí
Seán Ó Macháin

do chaith sé uaidh ar leaththaoibh é.
    "Muise mar sin féin", ar siesg, "Tabair dom é agus coiméadfad é 'dtaibh is gan aon rudbheith agam sa tsaoghal ach é."
    Do thóg sí chúichí airís é agus d'imthigh sí leígo dtáinig sí go dtí céardchain mar a raibhan gabha ag obair agus do theasbáin sí dhó é agus d'fhiáfruig sí do ar bhfiú aon nídhé.
    "Airiú a bhean,"ar seisean, "píosa óir iseadh é sin agus tá sé an-lúchmhar ar fad, ach táim sean-bhocht agus ní feidir domaon rud a thábhairt duit air."
    D|o ghaibh sí buidheachas leis agus do thug sí dhó crúsga a bhí fein a scál aicie agus dúbhairt sí lies deoch a d'ólas. Do chuir an gabha an crúsga ar a leath thaoibh mar go raibh sé an-gnóthach agus dúbhairt sé go n-olfadh séar ball é, ach pé míádh a bhí air cad a dhein sé ach é dhortadh anuas ar na h-iarnaí dearga agus d'fan sé ann na lochán
    Do bhí an gabha san timcheall cuigh bliadna déug ar fichid d'aois agus dá n-óladh sé an deoch ní thiochfadh aon la eile aoise go bráth air féin ná ar aóinne gile a leanfadh dá céird.
    Riámh ó shoin tá leigheas san uisce a bhíonnag an ngabhainn chun na h-íarnaí a mhúchadh is d'oidhche.

Is feárr siúl i mbeal chuain
    Ná súil i mbeal na luagha.