School: Scoil N. Mocomóg

Cappaboy More, Co. Cork
Seán Ó Macháin

1. Bhí fear bocht ag suibhal an bhóthair lá agus bhuail an sagart paroiste uime agus thug sé raol do, agus dúbhairt an fear bocht annsan, "beannacht Dé dá [dá?] raibh agat." Annsan do bhuail an sagart óg leis agus thug sé scilling do, a "bheannacht dé na h-úile cómhacht". D'airig an sagart paróiste é sin agus d'iarr sé agus air cad é an difríocht a bhí eatorrtha, "níl a athair" annsan fear bocht, "ac" t-aon raol amháin".
  2. Scéal eile
    Tháinig back isteach go dtí tig lá agus dúbhairt bean a'tíghe leis. "Bhí do bhean annso indhé agus táir féin ar a bfonn (after her). Ní raibh mo bhean annso indé agus tá mé féin induí ann gan dabht.
    Tá mo bhean i gCil Cré mid lean leat le n-a ceann
    'S do comhartha san féin tá an léintín dubh ar mo dhrom.