Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

gceathramha agus tá sé déanta amach go gcoimeádann sé sin on ngalar iad.
    An galar com:
    Tagann sé seo ar ghamhna leis. Sé an leigheas a dheintear do na tairne a chur síos díreach trí na éadan. Má bhaineann sé amach an poll ceart tagann an tuisge amach agus bhíonn an leigheas deanta.
    An crithir alla (?):
    Tagann sé seo ar uain agus ar caoire. Cuirtear piolarí ortha agus leigheasann sé iad. Bíonn siad ró reamhar.
    Builig uisge:
    Tagann sé seo ar bha. Trí neart fhuachta a thagann sé ortha. Sé an leigheas do ná teine a dhadú thíos fé na mbolg agus amuich fé na gceann.Leighseann sé iad.
    Deirtear leis go leighsfí iad acht geara scine a chur thíos fé na dteangain agus braon dá gcuid fola a thearrang.
    An Sgamall:
    Tagann sé seo air chaoire. Sé an leigheas a bhíodh do agus atá fós