Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

bhfad uaid agus ní í ngar dhó, thriall sé air go deifireach.
    Bhuail sé isteach agus d'iarr sé dídion na hoidhche agus fuair sé sin.
    Ní raibh san teach ach sean-bhean agus cat.
    Go domhain amach san oidhche d'éirigh an tsean-mhnaoí in a seasamh agus chuir gotha troda uirthí fhéin. B'éigin d'en loístéoir eirige agus a dhul ag cor-corruigheacht leithe.
    Bhíodar mar sin ar feadh í bhfad ach san deire buail an tsean-chailleach leis an tslaitín draochta é agus rinne cloch aoil dh'e agus chaith amach san bpáirc é leis an gceánn eile.
    Ar feadh an áma seo bhí an mac ba sine ag éirige mí-fhoideach agus d'innis dhá mháthair sin. Chuir a mháthair comhairle air, agus ba í seo an chomhairle, "Is cuma c'en teach rachfhas tú ann ach breathnuigh faoí an mbárr doras ag teacht isteach dhuit.
    Shiúbhail leis annsin gur bhuail sé an teach céadn[a] a dtáinic an bheirt dreáthbhair ann bliadhain roimhe seo.
    Ar dhul isteach doras an tíghe dh'e bhrethnuigh sé faoí an mbárr-dhoras agus fuair sé slaitín-draochta ann.
    Chuir sé faoí na chóta é agus shiúbhail leis isteach san teach. Ba geárr a bhí sé
    Bríghid Ní Confhaola