Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

1. Sgéal.
    Bhí bean ann fadó agus bhí sí pósta le mac Rí.
    Bhí aon inghean amháin aice. Bhíodh an-chion (aige) aice uirthí Ba geárr gur cailleadh an mháthair agus ní raibh aon saoghal breágh aice uaidh sin amach.
    Ní raibh an bhanríoghan acht bliadhain cáillte nuair a phós an Rí aríst. Ní raibh siad i bfad pósta nuair a ghlac sí gráin uirthí. Bhíodh sí dhá bualadh go trom gan údar ar bith. Ba geárr go raibh inghean eile aice féin agus ní bhíodh sí dhá bualadh chor ar bith. Lá dár bhuail sí í dimthigh sí lei in aghaidh a cinn roimpe nó go dtáinic sí go dtí tornóg aoil. Ba geárr gur casadh mac Rí dhe. Dfiafruigh sé dhe an bpósadh sí í agus dubhairt sí go bposfadh.
    Dimthigh siad leó nó go dtáinic siad go dtí an chúirt. Thaithnigh sé sinn go maith leis an ríogh nuair a chonnaic sé iad. An lá ar phós siad bhí banais bhreágh aca go ceann seachtmhaine.
    Thug an Rí leath a Ríogact dhoibh agus an leath eile nuair a gheobhfhadh sé féin bás.
    Thaithnig an cainnt sinn go mór leis an mbeirt. Bhí an Rí an-tsean agus bhí fhíos ag an mach go mba geárr go bfághadh sé bás. Nuair a fuair sé bás dfág sé an leath eile aige annsin. Cuireadh go maith an Rí Bhí an-cumhadh ag an mac in a dhiadh.
    AT0707: The Three Golden Sons
    Bríghid Ní Confhaola