Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

1. Bás 'Aristotle'
    Bhí fear ann babhta a raibh triúr mac aige. Nuair a bhí an chlann suas cheapadar go raibh sé in am aca imtheacht agus tháinic an mac ba shine -uig an athair agus d'iarr air pér bith rud a bhí le fághail aige.
    "Dheamhan blas sa domhan agamsa" ar san t-athair, "ach an crann sin amuigh agus bhéarfaidh mé a bhfuil faoi thalamh dhe agus os cionn talmhan duit-se."
    Tháinic an dara mac agus d'iarr sé a chuid féin, agus dubhairt an tathair an rud céadna nach raibh aige ach an crann agus go dtiubhrfadh sé a cham agus a dhíreach dó.
    Tháinic an tríomhadh mac ag iarraidh a choda agus bhí an sgéal ceadna ag an athair dhó, - nach raibh aige ach an crann, agus go dtiubhrfadh sé a úr agus a chríonna dhó.
    Bhí an triúr mac chomh dona anois 's bhíodar ariamh - ní raibh fhios aca cén chaoi a roinnfidís an crann. Dubhradar ann sin go raibh sé chomh [!] dhóibh imtheacht leo agus go mbféidir go bhfuighidís amach ar chaoi éicint cé aca mba leis an crann.
    D'imthigh leo 's thóg gach duine aca a
    AT0950: Rhampsinitus