School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

1. Sean-sgéal.
    Bhí baintreabhach ann uair amháin agus bhí triúir mac aice. Dúbhairt an mac dob oige lá go raibh sé in ám aige fhéin imtheacht ag saothrú a bheatha. D'imthigh leis lá ar na bháireach agus bhí sé ag siúbhal go raibh an oidhche ag teacht agus an lá ag imtheacht, go bhfaca sé solus í bhfad uaid agus ní i ngar dhó agus rinne sé air.
    Ní raibh ins an teach ach sean-bean agus fuair sé loístín na hoidhche ann.
    Nuair a bhí an suipéar itthe aca d'iarr an sean-bhean ag cor-chorruigheacht é.
    Dúbhairt seisean nach rachfhadh, act tharraingh sí amach é, agus rug an bheirt ar a chéile.
    Bhí seisean ag fágail an cheánn a bfheárr uirthi nó gur bhuail sí buille d'en tslat draochta air agus rinne cloch aoil dhe agus chaith amach san bpáirc é.
    Nuair nach raibh aon sgéala ag teacht ó'n gcéad mhac, dúbhairt an dara mac go gcaithfheadh sé fhéin a dhul ar lorg a bheatha
    Mar sin d'imthigh leis go moch ar maidin agus bhí sé ag siúbhal go máll tráthnóna gan teach nó duine dhá chastaíl leis.
    Bhí an oidhche ag teacht agus an lá ag imteacht, agus san deire chonnaic sé solus beag í
    Bríghid Ní Confhaola