Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

1. Sgéal.
    Bhí buachaill óg in a chomhnuidhe i gConamhara fadó agus ní raibh mórán céille ag mo dhuin[e] bocht.
    Chuala sé cainnt ar Ghaillimh go minic agus dar leis féin cheap sé go mba cheart dhó fhéin a dhul ag breathnú ar an mbaile mór.
    Amach leis í gcoca féir agus rinne sé súgán-seic dhó fhéin agus chuir sé ar a chapall é agus bhuail sé fhéin a' marcuidheacht uirthi agus thug sé a agai[dh] ar Ghaillimh.
    Níor bhfhios dhom c'én t-achar a chaith sé ar an mbealach, ach shroich sé an baile mór uair éigin san lá.
    Ar nóigh bhí mo dhuine bocht iongantach agus [?] na tíghte móra a chonnaic sé agus sheas sé suas ar an mbóthar ag breathnú in a thimcheall.
    Ba geárr go dtáinic gárda agus tug don bhóthar é as an mbealach.
    Chuir sé an chapall isteach í stábla éigin agus chuaid sé isteach í siópa.
    Chonnaic sé crúsgaí móra ann agus d'fhiafruigh sé don bhuachaill siopa céard a bhí ionnta. "Uibheacha capaill," arsa an buachaill siopa ag
    Bríghid Ní Confhaola
    Seósamh Mac Coisdealbha