Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

i riocht síneadh ar an bhféar, nuair nach raibh ach dhá chréacht ar an gcú dubh.
    "Mo chrádh go ráidhte a Fhinn agus a Ghuill Díomais atá i do neart nach breágh nach mbuaileann tú ar do choileán féin agus fionnfhuadas a thabhairt di as péin an bháis.
    Nó más leisge atá ort do mhéar a chur fá do ghéill tabhair domsa í go fóill agus béidh mo dhóthain feasa agam féin aríst go deo."
    "Mo chrádh go ráidhte, a Chonáin, tusa atá faoi ghroid agus faoi fheirg, dá gcuirinnse mo mhéar faoi do ghéill go fóill nár liom féin í aríst go deo."
    Ach mar sin féin chuir Fionn a mhéar suas agus aisti fuair sé fios nach raibh in-án an cú dubh a chlaoidhe go h-éag gan a hainm féin a ghlaodhach 'na haghaid - 'Cor'
    "A Chonáin Mhaoil Bháin déan dán do do choileán féin agus beidh an cú ar lár ar ball ach a hainm féin a ghlaodhach 'na haghaidh - Cor."
    Ceithre cosa buidhe a bhí faoi Bhran, dhá taobh dubh, agus tár (bolg) geal.
    Druim uaithne os cionn seilg, agus dhá chluais