Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an teac mór seo agus cuireadar a dhá dhruim leis agus leagadar é agus seasadar suas agus chait Seán cloc béag anuas agus bhuail sé ceann aca san mhullac agus annsin marbhuig an fatac a gortuigheadh an fatac éile.agus ní raibh annsin ann acht fatach amáin agus annsin nuair a bhí an fatac imtithe. Bain sé an ceann do' n bhfatac a bhí marbh agus túg sé chuigh an Rí é. An céad oidche eile ní raibh ag teacht act fatac Céad slan do mo dearbhair a bhí dhá leagann seo aréir in einfeacht liom. Chaith séan chloc bheag anuas agus bhuail sé an fatac. Chonnaic an fatac an crann ag corraig agus chuaid sé go dtí é agus tharraing sé as talam é agus scaoil sé as thalam. Chait sé é ar a ghualainn agus túg sé chuig a mátair é. Agus ní creidfadh an mátair go raibh mhaith ar bith le Séan agus dubhairt sí go mbead fios aichi cé acha is fearr. Chuir sí ag cur mucha as an ngarraidh iad agus bhí cuille ceann amuigh ag an bfatac acht ceann. D'fiafruigh Seán do'n bfatach ce'n aithne a bhí aige ar na mucha cuir sé amach agus dubairt sé nac raibh aitne ar bhith agus dubhairt Séan nac raibh amuigh aige mar sin acht muc amháin mar go raibh cor í dubhall gach muc cur sé feín í amac. bhí cor i gac dubhallac de na mucha agus bí aon muc amháin ann raibh cor ar bhith in a duball agus dubairt Séan leis an bfatach nac raibh curtha amach aige acht aon muc amháin. Chreid an fatac é agus ní chreidfadh an mátair é. Chuaidh sé go dtí an spiopa
    Máire Ní Clochartaigh