Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé na cuilleóga bhí ar an bplata. Dubhairt le na na mátair go raibh sé go maith. Is mise fear marbhadh na gcéadta in eadan gach buile adéir sé. Chuaidh sé go dtían Rí annsin agus dubhairt sé leis scriobh ar an gclaideamh go be féin fear marbhadh na gcéadta in eadan gach bhuile, bhiod teac mór sgatamh uaidh agus bhiod siad ag déanamh teac éile. Dream an t-saibair do b' ead iad. Bhí go leor airgead caillte acha leis an teac seo mar bhiod go leor daoine ag obair ann bhiod triur fataigh ag teacht gac oidhche a mbiod sé go barr balla agus leagfadh siad é Bhí go leor daoine ag teachth go dtí an teach mór seo agus mharbochad na fataigh iad. Chuaidh séan go dtí é agus d'imtigh sé on na matair. agus chuaidh sé go dtí an dreamh saibir seo Nuair táinic deire na h-oidhche bhí teach go barr balla.cuaidh Seán go dtí an teac mór. Bhí ingean an Rí le fágail aige dhá marbhochadh sé na faithche. D'imtigh sé amac agus fuair sé lan a pocha de cloca beága agus chuaidh sé suas san gcrann ba gearr go dtáinich na fataigh go dtí an crann san áit a an teach agus leagadar é. Nuair bhí siad ag imteacht chaith seán cloc bhéag anuas agus bhuail sé sa mullac duine acha agus 7 ghortuigh sé é. Tosuigh sé sin ag troid leis an gceann eile agus marbhuigh sé é. Chuaidh Séan go dtí teac an Rí agus ba ceart dó ceann an bfataigh a tabhairt leis. Nuair a táinich sé d' fiafruigh an Rí de ar marbhuigh sé na fataig agus dubhairt sé gur marbhuigh sé ceann acha cuaidh sé amach agus túg sé ceann an bfataigh chuig an Rí agus dubhairt sé gur fear é. An céad oidhche eile táinich dhá fatac chuig
    Máire Ní Clochartaigh