School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Bhí an Maigdean glómhar lá ar a teiceadh agus bhí saigdúirí ar a toír. Bhí Iosa i na cóta aici. Nuair a bhí píosa mór bothair siubalta aice connaich sí fir ag obair i ngarrda lé taobh an bothair Cuir sé "Bail Ó Dia orta" Chuaidh sí go dtí iadh agus dubhairt sí leobh da dtéigach na saigdiuri ar a tóir gan innseach dóibh go bhfaca siad í féin. Ní ráibh sé i bfad go dthaínigh na saigdiúrí ar a tóir d'iarruigh siad d'on na fir a bhí ag obair san ngarrdha an bfaca siadh aon bean ag dul thart a ráibh paisté ina báclainn aicé. Dubhairt siad nach bhfaca. Dimigheadhar leo annsin. Ní ráibh sé i bfad nó go bhfaca an Maighdean Muire iad ag teacht i na diaidh Cuaidh sí isteach i n-áit a ráibh go leór breab i bfolach ach nuair a bhí na saighduirí ag dul thart connaich siad í. Chuaidh siadh go dtí í agus dfiaruigh siad de ceard a bhí ins an naprún aicí. Dubairt sí gur úan óg agus leag sí síos ins na breabh a bhí le na taobh é Nuair a connaic na saigduirí gur uan a bhí ann thógadar é agus leagadar isteach i na naprún é arist agus cheapadar gur bean bocht a bhí inntí agus dubhradhar leití imteacht. D'imtigh sí agus i lán de atás agus d'iompuigh an t-úan i na paisté arist.
  2. San am fadó bhí bó ag Naom brigidh agus ní raibh aon talamh aicí cun i a beatú. Táinigh fear go dtí í lá agus d'fiaruigh sé de an
        1. naoimh
    Sorca Ní Cheanndhubháin