Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ceart don bhean a dhul isteach in a teach féin go ceann míosa . Fadó nuair a bhídís ag dul ag pósadh is é an caoi a shiúbhalfadh siad go teach an phobal. Do bhíodh go leór pirseóga aca. Nuair a déireochadh siad ar maidin théigheadh siad amach ar an t-sráid agus shiubhalfadh siad an t-sráid agus dá dteigheadh aon uisge ar bhárr a gcosa ní posfadh siad an lá sin mar cheapfadh siad go mbeadh báisteach ag teacht ortha san teach. Nuair a bhíonn siad pósta iarrann siad go leó daoine ag an gceól.
  2. III
    Seo é an caoi a dhéantar an pósadh san áit seo. Tá lá airithe ceapuighthe a pósann na daoine thart timceall san áit seo. Is Dia Máirt is iondamhail a pósann siad agus tá ámh airidhe sa mbliadain freisin nach bhfuil sé ceart pósad timceall an Cáisg. Nuair a bíonn siad ag dul ag pósadh bíonn lá airithe ceapuighthe aca. Nuair a téigeanns an fear ag iarraid an bhean tugann sé leis go leór daoine agus uaireannta tugann siad leo cupla buideal uisce beatha. Sul a bfuigfidh sé an bhean caitfid sé innseacht dá muinntír cén sórt talamh agus gach rud.
      1. filíocht
    Bríghid Ní Mhaoilchiaráin