Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí fear ann am amháin agus bhí capall agus searrach aige. Phós sé bean iongantach deas.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Chonnaic an leas mháthair gach uile ní. Tuigim an sgéal anois ar seise le fhéin acht chuirfidh mise críot leis an grá seo. Nuair a cuaidh sí abhaile chuir sí fios ar an mbúistear agus dorduigh sí do an chaora dhubh a mharbhadh. Rinne an búistear amhlaidh fágadh an cailín annsin gan cara gan cnó. Shuidh sí síos - crom sí a ceann agus thosuigh sí ag osnaighil. “Céard atá ort a cailín arsa an guth taobh thiar dí. Cé bhí ann acht príonnsa óg. Pósadh an bheirt aca agus bhí siad na gcomhnuidhe go maith as sin amach.
  2. Áit Ainmneacha
    An Shruthan mór, Pháirc Bheag, ailt mhór, an póca, árd donn, árd bhán, An Seasgán, Árd-na-Ligathainn, Carraig-an-Caothrann, Árd-na-Mónadh.
    Caitlín Nic Ghloinn