Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

Ar an leathanach seo

1. Tá sgéal Bhalóir agus Lughaidh ar sgéal comh sean is atá ag Gaedhil. Ní in Éirinn a cumadh é. Bhí sé mar oigrideacht leis na Gaedhil ag teacht chun na tíre doibh. Taisbeánann sgéal Polyphemus agus sgéal Acrisius 7 Perseas a bhí ag na Gréagaigh go raibh an sgéal ann sul ar sgar an chuid sin den cineadh daonna ar díbh na Gaedhil 7 na Gréagaigh le chéile.
    Ba é Balór Beimeann Dia an Bháis i bhfeallsamhnacht na nGaedhal. Bhí súil amháin i gclár an éadain aige 7 bhí an bás san t-súil sin; óir nuair a thógadh sé an chúmhdach a bhí ag folach na súile, chuirfeadh an t-amharc a bheireadh sé ar an namhaid gach duine dúbh chun báis. Dálta Polyphemus bhí sé in a chomhnuidhe ar oileán mara. I dToraigh ar an taobh ó thuaidh de Thír Chonaill a bhí a dhún-árus. Tá Dún Bhaloir mar ainm ar an ait atá ar an taobh thoir de’n oileán go dtí an lá atá indiu ann.
    Chuir Balor ceist ar bhioróig an
    Pádraig Mac Ailin