School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Sgéal Grinn
    Chuaigh fear ‘un tsráth bán am amháin fá choinne culaith éaduigh. Nuair a bhí sé ag teacht na bhaile ar an traen rinne sé amach go n-athrughadh sé a chuid éadaigh. Bhí sean pheidhre bristí air. Bhain sé de iad agus chaith sé amach ar an fhuinneóg iad. D’amharc sé ansin agus ní raibh aige ac (ach) an cóta agus an bheiste ní raibh brístí ar buch aige. Bhí cailíní san traen agus thosaigh siad agus rinne siad sgíorta paipéir do. Caitlín Nic na-Midhe.
  2. Ainmneacha agus leasainmneacha i dTír Chonaill.
    Trí h-ainmneacha eile ban a bhí an choitcheann ins an chonndae seo aon uair amháin. Caitriona, Aifric agus Nuala. Agus tá iomrádh ar mhór as ar Mhóirín ins na sean scéalta. Má bhí eithne i nGaedhealtacht Thír Chonaill i gcuimhne duine ar bith dá maireann ní chuala mise é. P Mac A.
      1. daoine