Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Cistí Óir i bhFolach.
    Deir na sean-daoine go bhfuil áit ar an bhaile s’againne a tugtar Árd-na-Sgathainn air. Deir siad gur cúpla fear póta ór a bhfolach ann san t-sean am nuair a bhí an cogadh mór ar bun. Tá áit eile a tugtar Carraic-an-Chaothran ar a cuireadh óir I bhfolach annsin nuair a bhí na saighdiuirí ag dul thart Deir na daoine gur dubhradh gur Aodh Ruadh Mac Ghloinn a gheobhais é.
      1. daoine
    Gráinne Nic Ghloinn
  2. Ainmneacha agus leas Ainmneacha i dTír Chonaill.
    Bhíodh an t-alt i gcomhnuidhe le laoighseach agus le Macadán. Ba mhinic roimhe seo a ghníthí casadh ar ainmneacha as chuirtí as aithne iad. Cinnte go leor tá Pádhra cosamhail le Pádraig, ach cia shilfeadh gurbh ionann Méimídh agus Séamus agus gurbh ionann Táillidh agus Toirdhealbhach. Agus caidé fá ainmneacha eile a bhiodh i n-úsaid i bhfad ní ba mhinice’ ná na h-ainmneacha baistidh.