Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí beirt ghasúr ann am amháin i n-Árann a bhí siad na gcomhnuidhe. Lá amháin dubhairt siad le na chéile cia bith duine aca a gheobhadh bás a chead uair go dtiocfadh sé arais le h-innse don fear eile caidé an cineál áit a bhí aige ar an tsaoghal eile.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    “Mar aingeal is na flaitheas atá ann pógfaidh sé an ribín agus mas diabhal is Ifrinn atá ann imtheochaidh sé. D’imthigh Eoghan arais agus casadh Tadhg do agus phóg sé an ribín. Annsin d’innis sé do Eoghan go bhfuigheadh sé bás mí ón lá sin. Chuaidh Eoghan na bhaile agus chuaidh sé a luighe, agus mí ón lá sin bhíodar ag iomchar a chuirp go dtí roilig Áranna, agus ba é sin deireadh comrádaidheachta na beirte.
  2. Seanscéal

Bhí fear ann aon uair amháin. Fear an mhórtasach a bhí ann. Ní rabh mórán Béarla aige.

Bhí fear ann aon uair amháin. Fear an mhórtasach a bhí ann. Ní rabh mórán Béarla aige. Nuair a labharfadh duine de na comhursanaigh leis in nGaidhilg bhinn bhlasta bhéarfadh seisean frragar i mbéarla air. La amháin chuir a athair chun an mhargaidh é le mála préaraí. Diarr sé air an mala a bheith arais leis. Ní rabh sé a bhfad gur dhíol se na préataí. Nuair a cheannuigh an fear na préataí thug sé an mála leis fosta. Annsin ní raibh an fear eile ábalta é a fheiceál. Ins an deireadh chonnaic sé é ag teacht is teach agus an mála leis. D'amharc an fear eile ar na leithreacha agus arsa seisean san deireadh "P for John righ enough." Ach go bé go bhfuil mé mó sgoláire ní bhéadh fhios agam sin.
    Gráinne Nic Ghloinn