Scoil: Fionn-Tráigh (uimhir rolla 16357)

Fionntrá, Co. Dhún na nGall
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

agus na daoine.
    Thug an fear isteach é agus thug sé neart le h-ithe agus le h-ól do, agus d’iarr sé air suidhe ag an teine. Bhí a mhic fhéin thall ag an tábla ag foghluim a gcuid ceachtanna fá choinne na sgoile agus chuaidh sé anonn chuca, agus bhí sí i bhfad níos fearr agus níos cleiste na iad. Annsin dubhairt fear an toighe go gcoinneochadh sé é ar feadh bliadhna agus go gcuireadh sé na scoile é, agus dá mbheadh sé maith chuirfeadh sé chuig coláiste é.
    Bhí go maith ‘s ní rabh go h-olc go dteacaidh bliadhain tart, agus oidhche amháin nuair a bhí na muc ‘saige féin na luighe, d’fiafruigh fear an toighe do’n gasúr cé acú de na muc a b’fhearr. Dubhairt an gasúr gur an mac i b’óige a bh’fhearr. Seachtmhain na dhiaidh sin d’imthigh an buachaill agus an muc a b’óige go dtí an choláiste. Nuair a bhí siad cúig bliadhna ann fuair mac an fhir bás, agus táinig a gasúr amach na shagart.
    Ní rabh fhios aige an chuig teach a mháthara, nó chuig an fear a rinne sagart de a racidh sé ar tús. Ách bhí sé ag dul thar thoig a mháthair agus chuaidh sé isteach, ach rabh ann ach ballóg. Annsin d’fiafruigh sé do ghasúr cá rabh na daoine a biodh na gcomhnuidhe annseo. Dubhairt an gasúr go rabh an fear marbh, ach go rabh an bean na comhnuidhe suas ins an sliabh i mbothán beag.
    Nóra Nic Amhlaoidh
    An Leargaidh Mhór, Co. Dhún na nGall