Scoil: Fionn-Tráigh (uimhir rolla 16357)

Fionntrá, Co. Dhún na nGall
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a chuir Jack amach na ba ciadé an rud a rinne sé ná bearnáin a leagaint sa bhalla agus na ba a chuir isteach san abhail. Chuaidh sé féin suas ar chrann agus thoisigh sé ag ithe ubhall. Ní rabh sé ithe aige go dtáinig fathach amach as an chaisleán. “A dhuine beag dona tar anuas as sin go mairbhfidh mé tú”, arsan fathach. “Bh’féidir nach ndeanfá”, arsa Jack. “Is mór liom in a ghreim thú agus is beag liom in a dhá greim thú” arsan Fathach. Chaith Jack anuas an chrios agus sgairt sé amach: “A crus deán do chuid oibre”.
    Nuair a bhí an fathach teannta go maith tháinig Jack anuas agus rois sé an fathach le na sgian. Nuair a bhí sin déanta aige ba mhuithid do na ba a thabhairt abhaile. Bhí iongantas ar bhunadh an toighe fa’n méid bainne a bhí ag na bá an oidhche sin. Maidín lá thar na bhárac dubhairt an tighearna go rabh rud éiginteacht contrailte, nó mar chuala sé ach dha búirthe aréir agus gur doiche go rabh fathach amháin ar siubhal as baile.
    Chuir Jack amach na bá agus chuir se isteach san abhail iad mar rinne sé an lá roimhe. Chuaidh sé féin suas ar chrann an lá seo fósta. Nior luaithe a bhí sé shuas, nó dtáinig an fathach amach as an chaisleán agus dhá cheann air. “A deoraiche aindeasach” arsan fathach. “Mharbh tú mó dearbhrathair indé, ach mairbhfidh mise tusa indiu”. “Feach leis”, arsa Jack.
    Nuair a tháinig an fáthach go bun an chrann caith Jack síos an chrios agus dubhairt sé, “A chrios déan do chuid oibre”. Nuair a bhí an fathach teannta go maith ag an crios tháinig Jack anuas agus rois sé an fathach le na sgian mar rinne sé an lá roimhe sin.
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Seamús O Ceallachain