Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Támhais

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Major Bingham a deir siad a chuir an t-athair Mánus Mac Suibhne fá ghabháil i n-Acaill. Bhí a sháighdiúirí féin leis - cuid aca as áitidh Connanáin i n-aice le Béal a' Mhuithrid. Bhí fear a b'ainm dó O Murchada as Aitidh Connáin a thug deoch in a bhróig do'n sagart
    Nuair a bhí sé dul chuige leis an deoch thug fear eile as an áit ceudna cic do'n bhróig agus dhóirt sé an t-uisge acht d'éirigh leis deoch eile a thabhairt chuige. "Béidh toradh agus tairbhe ar lorg do láimhe, Saoghal fada 'gus séan agat agus na flaithis i ndiaidh do bháis" ars an t-Athair Mánus leis an bhfear a thug an deoch dó. "Ní thiubhraidh tí an chos sin chun na huaighe leat", ar sé leis an bhfear a thug an cic do'n bhróig.
    Bhí O Murchadha 112 bl. nuair a fuair sé bás, bhíodh toradh iongantach aige ar shiol ar bith a chuireadh sé. Ní bhiodh toradh ar bith ar aon tsiol a chuireadh an fear eile agus is duine d'á chlainn a chuireadh a chuid síl. Lobh an chos agus gearradh de ar deireadh í. Bhí aithne ag na sean-dhaoine ar Mhac Uí Mhorchadha agus chonnaic go leor aca é.
    Roinnt an Talaimh
    Tá cunntas tugtha agam ar roinnt an talaimh i nDubh-Thuama, i Ráith agus i gCeannramhair cheana. Sa mbliadhain 1870 roinneadh an talamh i nDuthaigh Dheirc. Bhí sé in a cholapaí roimhe sin.
    Tá cunntas sgríobhtha cheana agam faoi bheathú na muc
    Micheál Mac Thámhais