Scoil: Baile an Daingin (C.) (uimhir rolla 4828)

Baile an Daighin, Co. Mhaigh Eo
Máire de Staic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aire mhaith dhó. An lá in a dhiaidh sin bhí brón san mbaile. Bhí an leanbh óg marbh. Bhí sé thar clár, agus gan fhios ag aoinne ach gurabh é an leanbh do bhí ann í ndáríribh, ach bhí siad ag déanamh dearmaid mhóir.
    Sa deire thiar thall tháinig an fear a fuair an páiste agus chonnaic sé an bhean ag caoineadh a mhicín.
    Céard ta ort? ars an fear. "Ár ndóigh nó hé sin do pháiste ar chor ar bith." "Tuige nach mbeadh" ars an máthair. "Fan go bhfeicfidh tú muis." Do las an fear teine thart timcheall an chlíabháin, chun an fear bréige mar dúbhairt sé fein do dhóigheadh.
    Nuair deirigh an teine ró té, deirigh an corp as an cliabhán í gcroth firín beag bídeach agus as go bráth leis suas an similéar.
    Bhí íongnadh ar gach aoinne, ach dúbhairt an fear leo fanacht leath uaire eile nó mar sin agus go mbéarfadh sé an leanbh go mbéarfadh sé an leanbh arais chuca agus rinne sé amhlaidh. Annsin dinnis sé
    Shelia Kavanagh
    An Baile Nua Theas, Co. Mhaigh Eo