Scoil: Baile an Daingin (C.) (uimhir rolla 4828)

Baile an Daighin, Co. Mhaigh Eo
Máire de Staic

Ar an leathanach seo

1. Suim bliadhanta ó shoin bhí ceann de muinntear de Blaca in a chómhnuidhe i gCaisleán Haicéidi gCo. na Gaillimhe. Bhí a lán talta aige agus ar na talta sin bhí caisleán mór áluinn aige, in a raibh sé féin, a chlann agus a chuid seirbhíseach in a gcómhnuidhe. Ar na talta freisin bhí teach eile acht ní raibh aoinne in a chómhnuidhe ann, mar cheap gach aoinne thart timcheall na háite go raibh sidheóga in a gcómhnuidhe ann. Bhí bean cocaire agus garradoir aige agus thuit an bheirt acu í ngrádh agus nuair bhíodar le bheith pósta dúbhairt de Bláca go dtuibhradh sé an teach sin dóibh le h-aghaidh cúpla bliadhain da gcomhnuigheadh siad ann agus aire a thabhairt dón teach.
    Níor mhaith leis an garradóir dul in a chómhnuidhe ann mar bhí faitchíos air acht dubhairt
    Ina Kavanagh