Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Chaoi

Kilkee, Co. Clare
Máire Gromail

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mór cearnogach de'n gcapall agus agus tiomaintear an capall tríd an gclais. Deintear an rud ceadna le drilleannaibh ach bionn inneall fe leith ar a dtugtar "Seuffler".
    Cabhruigheann na comhursan le cheile ag cur na bprataí. Bíonn aprún mór, deunta de saic, ag an bhfear a bhíonn ag cur na sciolláin.
    Nuair a bhionn na gais breis is troigh o's cionn talmhan cuireann an feirmeoir ath-cré ar na prataí leis an gceachta, nuair is drilleanna atá i gceist. Nuair a bhionn na gais fasta go h-ard, deineann na feirmeoiri na pratai do sprayail i gcoinnibh an duibh.
    Nuair a bhionn na prátaí fásta baintear iad le h-linneall bainte. Annsan deintear iad do chnuasacht i gcarn no dhó (braitheann san ar meid na pairce) agus cludhuightear iad le cré. Fagtar mar sin iad ar feadh cúpla mí agus annsan tugtar abhaile iad agus cuirtear isteach i sgiobol iad.
    Tá a lán saghas prataí sa ceanntar seo, 'S'iad na h-ainmneacha ata ortha na " Leaguers,Aranbanners, Irish Queens, Champions, Leather Coats, Silver Skins
    Eibhlín Ní Giolla Seanáin
    Ballyonan or Doonaghboy, Co. Clare