School: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (roll number 9229)

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Mac Dáibhid

go léir agus iad a mharbhughadh. Tógthtar "bean a tighe," agus tosnuightear ar an gcluic arís.

Seo an cluice a bhíodh ag na paistí fadó. Ins na h-oidhceannta geimhridh is mó a deintear é agus seo an slige a déintear é. Bhíodh slisín gúise ag lasadh aca agus agus an fhaidh agus a bheadh sé i laimh an duine bíodh sí a ráh, "Jack alive, Jack alive alive still if he died in my hand a forfeit I give. Nuair a bhíodh san déanta aici thabharfadh sí don dhuine eile é agus bhíodh sé ag dul ó dhuine go duine agus an té a bheadh sé aige nuair a mhuchadh sé b'éígin dó marchuigeacht a thabhart do gach duine mór thimcheall an tíghe.

Do bhíodh cluiche eile aca agus sé an ainm a bhí ar ná "The rules of Contrary. Seo an slighe a deintear é. Bíodh tubáile aca agus bíódh greím ag céithre cailiní ar agus bhíodh cailín ina sheasamh inaice leo gus bíodh sí a rádh "Here wer go around by the rules of contrary. Hopping along like a canary. When I say let go let you hold fast and when I say hold fast let you let go. Annsan nuair a dheineadh an cailín let go thosnuigeann siad go léir ag tarraingt an tubáíle agus nuair dhéireadh sí hold fast cháitead(?) go léir uaithe é, agus an té a choimeád é ina laimh geobaidhsí buille maith.
    Caitlín Ní Chudathaighe
    Nora Murray