School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    seiseann uirthe cadh na thaobh gur gháir sí, dubhairt sí "cadh na thaobh náɼ thugais bliúre den fheóil don leanbh," bfhéidir go mbeidh sé sin mar cliamhain fós agat." Níl aon lá ná go dtagadh an rón taobh amuich dhen tig ag béicig agus deireadh sí "Tadhg atá im lorgsa. Bhí an fear lá ar lorg rud éigin thuas sa cúlochta agus bhí sé ag caitheamh gach rud síos, agus caith sé síos an cochal. Nuair a conaic sí é do gháir sí. Dfiafruig seiseann dí cad do chur ag gáire í, ach níor inis sí in-aon cor do. Do nígh sí na páistí agus chaith sí an cochal a thógaint cúichi féin agus siúd an dorus amach í. Ní fheaca éinne ó shoin í. Daithneócfá éinne gá siolmhach mar go mbíonn méuracha na gcos ceangail le chéile, an dá mhéur inaice na hórdóige a bhíonn ceangailte.
    Maitias Ua Dubhda
    Baile na Leacan, Co. Kerry