School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    Conán an sgéal amach agus dhein sé an rud ceadhna mar a dhein an drithár. Nuair a cuaidh sé isteach sa lios, d'iarr sé ar an seana cailleach an girrfiadh a thabhairt do. "Fan go fóill agus tabharfadh" arsan cailleach. "Ní fhanfaidh mo each, cú, ná seabhach" ar seiseann. "Caith an ribe sin ortha", arsise. Níor dhein Conán acht é caitheamh isteach sa teine. Bhí an ribe ag cnagarnaig ar nós salann garbh istig sa teine agus d'fiafruig an cailleach de, cad do bhí ag cnagarnaig. "Tá sé mar nós agam" ar seiseann, "cúpla gráinne salainn a caitheamh isteach sa teine." Tháinig sí amach arís agus an luaidhe ar na meúra aici. Thosnuig sí ag troid leis agus dubhairt sé, "cabhair a each", agus do dhein. "Coinnibh, coinnibh a ribe" ar sise, "coineóchadh" arsan ribe. "Lan mo dhóthain den teine". "Cabhair a coin" ar seiseann, agus thosnuig an cú ag stracadh an seana
    Maitias Ua Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Kerry