School: An Clochar, Port Omna

Portumna, Co. Galway
An tSr. M. Lorcáin

1. (continued from previous page)
    na taltaí breaghtha a bhí saothruighthe agus leasuighthe thar barr ag na bráithre. Acht ní taobh le mainistir amháin a bhí sé. Nuair a bhí an comhaireamh déanta aige bhí dhá cheann déag díobh aige.
    Sa mbliadhain 1611 bhí mainistir Phortomna an caisleán agus an talamh a bhí ag gabháil leo ag Clainn Riocaird de réir dlighe Shasana chomh maith leis an mbaile mór agus cíos aonaigh agus cíos mhargaidh.
    Sa mbliadhain 1634, bhain Wentworth craitheadh chomh mór sin as Clainn Riocaird gur thuit an t-anam as an bhliadhain dár gcionn, acht pér bith sgéal a d'innis Clann Riocaird do'n Rí Shasana d'eirigh leis breitheamhnas Wentworth a chur a cheal.
    Nuair a cuireadh an t-eirghe amach ar siuibhal sa mbliadhain 1641 ní raibh aon cheo ag déanamh imnidhe do'n Chlainn Riocaird nuadh acht go bhféadfadh sé a chaisleán a choinneál in-a dhaingean chosanta ar mhaithe