School: An Clochar, Port Omna

Portumna, Co. Galway
An tSr. M. Lorcáin

1. Ó Suilleabháin Béara i bPort Omna.
    I dtosach Mí Eanair sa mbliadhain 160[?] shroich Ó Suilleabháin Béara bruach na Sionainne áit éicint idir Mílic agus Port Omna. Gort an Chatha (Gortaha) a[tá] air faoi láthair. Bhí sé féin agus a lucht leanamhna ar a mbealach ó thuai[dh] go Breifne thréis Chath Cinn tSáile, ag[us] nuair a tháinig siad go bruach na Sionainne bhí fuarloch san abhainn. Ní raibh bád le fágháil le daoine iomhramh[?] anonn go Síol Anmachadha agus bhí sirriam Ur-Mhumhan, Donnchadh Mac Aodhaga[in] ag cruinniú a chuid fear, le faobhar claidhimh a imirt ar na Suilleabhánaigh.
    Acht bhí beirt ar an dream beag fear a bhí i gcuideachta na Suilleabhánach, duine acu an saor-bháid a b'fearr a bhí i gConnamara agus an duine eile an saor-bháid a b'fearr a bhí i mBéara.
    Thosuigh an bheirt seo ag obair agus b[a] ghearr an mhoill ortha dhá churrach a dheana[mh]